Upp

Modern kundsupport - den stora guiden

Behåll kunder längre med kundcentrerad verksamhet - den stora guiden för Chief Customer Officers

Gör RevOps nulägestest
Boka möte

Kundsupport - för att behålla kunder längre

En Chief Customer Officer är kundens röst i företaget med ansvarsområden som vanligen inkluderar customer success, kundservice och kundupplevelsen. Relativt få har titeln CCO idag men vi tror bara det är en tidsfråga innan den blir vanligare. Så här följer en guide för dig som aspirerar på att bli pionjär. 

När tiderna är tuffa, något av det värsta som kan hända alla företag är när deras kunder börjar lämna dem. Det betyder att bra pengar i princip spolas ner i avloppet.

För varje kund du har förlorat måste du skaffa en ny kund lika värde för att hålla din inkomst stabil. Enligt Harvard Business Review det är 5-25 (!) gånger dyrare att generera nytt verksamhet, än det är att behålla befintlig verksamhet.

Det betyder att varje förlorad kund kostar dig en förmögenhet: först vilken som helst missade intäkter, sedan kostnaderna för att förvärva nya kunder, och slutligen eventuella märkesskador du kan ha ådragit dig på vägen.

I en lågkonjunktur är anledningen till att så många företag går i konkurs inte för att de inte lyckas attrahera nya kunder. Det är för att de låter sitt befintliga kunder går ut genom dörren.

I den här guiden beskriver vi vad en CCO gör, kundrelaterade strategier, customer success, kundservice, feedback loops, samverkan med andra funktioner, nyckeltal och verktyg. 

Lycka till på resan mot att bli mer kundcentrerad och öka omsättningen på befintliga kunder!

"Det är 5-25 gånger dyrare att skaffa en ny kund än att behålla en befintlig kund"
- HARVARD BUSINESS REVIEW

 

Innehåll

01

Vad gör en Chief Customer Officer (CCO)?

En CCO:n rapporterar oftast direkt till företagets VD:n för ett företag. Övergripande är CCO'n kundens röst i ledningen och är ansvarig för att uppmärksamma och driva kundcentrerade värderingar och frågor i ledningsgruppen. Mer formellt inkluderar CCO'n ansvar:

  • Customer Success (retention)
  • Kundservice
  • Förnyelser och Merförsäljning (ibland försäljnings ansvar) av tjänster
  • Funktioners samverkan för kundupplevelse
  • Feedback loops från kunder

De övergripande syftena är att befintliga kunder ska bli ambassadörer, behålla kunderna längre och minska kundtappet. Alla dessa mål ökar omsättningen över tid. 

02

5 anledningar till varför bra kunder lämnar

1. Konsekvent dålig service eller produkter

De flesta kunder lämnar inte en försäljare direkt efter det allra första misstaget de gör, massiva skruvningar som naturligtvis inte tas med i beräkningen. När ett misstag görs handlar det mer om hur säljaren reagerar och vad han gör för att göra det rätt.

Generellt sett är de flesta mer än villiga att ge andra chanser. Men när dålig service eller dåliga produkter blir en vanlig sak, det är då vi börjar känna oss missnöjda och
vi finner oss själva omvärdera värdet av relationen.

Sedan, vid något tillfälle, är vi bara klara med säljaren och vi tar gärna vårt företag till en konkurrent som bryr sig om att ge konsekvent kundvärde.

2. Kunder blir uttråkade med dig

Om ett företag bara säljer samma gamla produkter dag ut och dag in, utan att någonsin lägga till något nytt eller spännande, kan kunderna mycket väl bli uttråkade. Om dessa produkter säljs till de lägsta priserna på marknaden är det förmodligen inte ett problem. I många andra fall kommer vi dock att upptäcka att människor bara är förberedda för att vilja ha något nytt, något spännande, för att krydda sina liv.

Så ja, trista och tråkiga kundupplevelser kan faktiskt skada ditt företag. Om en konkurrent säljer samma produkter till liknande priser, men ger en mycket trevligare kundupplevelse, kanske kunderna bara packa ihop sina väskor och gå.

3. Kunder känner sig ouppskattade eller tagna för givet

Hur många gånger har du gjort ett köp, för att aldrig mer höra från säljaren? Hur känner du när uppenbarligen den enda gången du någonsin hör från dem är när ditt nya kontrakt är på väg?

Om företag bara ser affärer som transaktioner istället för att öppna upp kundrelationer, är de vanligtvis ganska dåliga på att få kunder att känna sig uppskattade för mer än bara sina pengar. När kunder börjar känna sig ignorerade eller tagna för givet, blir de mycket mer benägna att lämna över sin verksamhet till någon som bryr sig om en bra kundrelation.

4. Konkurrenter erbjuder bara mycket mer mervärde

Speciellt på trånga marknader finns det alltid någon som gör saker bättre, billigare eller både och. De flesta ledarteam tar sig aldrig tid att förstå hur de står sig mot sina topp 10 viktigaste konkurrenter. Att misslyckas med att göra någon form av konkurrensutsatt forskning är ett grundläggande misstag och ett säkert sätt att få kunder att lämna dig för rivaler som bara gör saker bättre än du.

5. Kunderna har helt enkelt glömt att du finns

Det händer. Mycket. Denna punkt är faktiskt nära relaterad till det tredje problemet: många företag är bara väldigt dåliga på att bygga långvariga kundrelationer när en första transaktion väl har genomförts gjord. Jag är säker på att alla har köpt en mängd produkter förra året, av vilka de inte skulle kunna återkalla säljaren längre. Det är inte upp till kunderna att komma ihåg att göra affärer med oss ​​igen. Istället är det upp till oss att påminna dem!

Nuförtiden har vi så många verktyg till vårt förfogande för att registrera och kategorisera kundtransaktioner, det finns verkligen ingen bra anledning att låta kunderna helt glömma bort dig när de äntligen har gjort det.bestämde sig för att ge DIG deras pengar.

03

Kundresa & kundupplevelse

Att förstå prospects och kunder kan vara utmanande. Du tror att du har tagit hänsyn till deras önskemål och behov, men sedan dyker ny teknik, preferenser och köptrender upp. Resultatet är missmatchning och friktion i kundupplevelsen och köpresan som leder till mindre försäljning för er.

Exempelvis menar Baymard Institute att nästan nästan 70 % av onlineshopparna övergav sin varukorg 2021. Och hur stor andel B2B prospects kan vi då anta hoppar av köpprocesser? Det är sannolikt så att du, liksom de flesta företag, inte har full förståelse för kundresan till att köpa din produkt eller tjänst.

Kundupplevelse

Kundupplevelsen är det helhetsintryck dina kunder har av ert varumärke genom alla aspekter av köparresan. Kundernas syn på er har direkt påverkan på er försäljning och lönsamhet. De två primära kontaktpunkterna som bygger kundupplevelsen är människor och produkter/tjänster. Om du som kund är imponerad av produktens prestanda eller värdet av levererade tjänster boostas kundupplevelsen. Om era anställda är trevliga, hjälpsamma och kunniga ökar kundupplevelsen. Om era arbetsprocessor är väldesignade och stöds av anpassade system blir köpresan smidigare och kundupplevelsen bättre. 

En exceptionell kundupplevelse är därmed avgörande för en hållbar organisk tillväxt för alla företag. En positiv kundupplevelse främjar lojalitet, hjälper dig att behålla kunder och bygger värde i ditt varumärke. 

Hur skapar man då en fantastisk kundupplevelse? Här är 6 konkreta tips:

  1. Skapa en Customer Journey Map, dvs. en kundresekarta
  2. Designa processer för customer success och kundservice
  3. Skapa feedback loops, dvs. be om och agera på feedbacken
  4. Definiera nyckeltal, mät och följ upp
  5. Linjera och samverka alla funktioner med kundkontakt
  6. Skaffa rätt verktyg

Nedan finner ni mer information om ovan tips. Vi börjar med Customer Journey Map. 

Customer journey map

En Customer journey map är en visuell bild av en kunds upplevelse med ert företag. Den ger förståelse för prospects och kunders behov och problem, vad som motiverar och skapar friktion under köpresan. Dessa insikter gör det möjligt för företag att höja kundupplevelsen som i sin tur leder till högre nyförsäljning och längre kundrelationer. 

Att kartlägga kundresan är en intressant och rolig övning. Den görs bäst med deltagare från alla funktioner med kundkontakt, t.ex. ledning, marknad, försäljning, customer success och kundsupport. Workshopformat är att rekommendera och till det en van processledare som kan ställa frågor och utmana. Övningen leder ofrånkomligen till nya insikter och förbättringsmöjligheter. Glöm inte att dokumentera arbetet. Det finns många mallar och arbetar ni på distans finns verktyg som Miro. 

Vill ni ha hjälp att skapa just er Customer journey map? Boka tid nedan så hjälper vi er! 

04

Customer success & Retention

Customer success handlar ytterst om att förutse kunders utmaningar och frågor samt proaktivt tillhandahålla lösningar och svar. Framgång har stor betydelse, framförallt för företag med prenumerationsbaserade affärsmodeller. I dessa verksamheter är customer success instrumental för att öka kundnöjdheten och behålla kunder längre (customer retention). Det i sin tur ökar era intäkter och kundlojalitet. 

Så vad ansvarar customer success vanligen för? Ofta inkluderas 3 områden enligt nedan bild:

  • Onboarding: Ge nya kunder en bra start och få igång användningen av produkt/tjänsten. Ofta designas ett standardiserat program för nya kunder. 
  • Customer success: Hjälp kunderna få ut maximalt värde av investeringen. Ofta är mätningar av product NPS och användning centralt. 
  • Tekniska problem: Att lösa tekniska problem kan ingå i customer success ansvarsområde beroende på verksamhet och organisation. Vi behandlar denna vidare under sektionen kundservice nedan. 

Customer success organisation png

Källa: HubSpot

Ansvariga för Customer success har flera viktiga ansvarsområden:

  • Ansvara för strategi, arbetsprocesser och verktyg inom custom success
  • Säkerställa att CS teamet hjälper kunder att få ut det mesta av produkten eller tjänsten – vilket ökar sannolikheten att behålla kunderna
  • Att anställa, utbilda och motivera CS-representanter i best practice för engagemang, retention samt produktkunskaper
  • Att ta fram stödjande content och material för CS-teamet

05

Modern Kundservice

Enkelt uttryckt är kundservice att hjälpa era kunder lösa problem, lära dem använda era produkter och tjänster samt besvara frågor. Så med andra ord ger vi kunden den service de har behov av. 

Det vanliga scenariot är när kunder kontaktar ert företag med en fråga, klagomål eller supportärende. Kundservice är därmed ofta reaktivt men vi även proaktivt förbättra kundservicen. 

Är kundservice viktig? I USA tycker 9 av 10 att kundservice är en viktig faktor när fattar sitt köpbeslut. Så läs vidare om ni bygga en modern kundservice som bidrar till att ni behåller kunderna längre. Här följer 3 viktiga områden att arbeta igenom.

1. Konversera i flera kanaler

Sen iPhonen släpptes 2007 har vi fått flera sätt att kommunicera med varandra i samhället. Telefon, fax och brev har idag blivit mobiltelefoner, email, SMS, meddelanden, chat, social media med mera. Vidare influerar privatlivets sätt att använda teknologin även yrkeslivet. Kan vi chatta med vänner på Facebook vill vi även kunna nå den lokala matbutiken på samma sätt. 

Det ställer nya krav på företag. Kunder idag vill generellt att vi är: 

  • Tillgängliga i flera kommunikationskanaler
  • Ha snabba svarstider
  • Bemötas personaliserats, t.ex. veta vad kunderna köpt, tidigare ärenden med mera. 
  • Upprätthålla överenskomna svarstider, t.ex. SLA's
  • Se sina öppna ärenden

Krav och förväntningar skiljer sig åt mellan branscher där B2C kunder har högst ställda förväntningar. Men trenden är tydlig, förväntningarna ökar både i B2B och B2C. 

Hur kan ni då uppfylla detta utan att bryta ryggen. Det första är att ni behöver ett modernt CRM-system för att hålla koll på era interaktioner med kunderna. Nummer två är att CRM-systemet har stöd för omnikanalskommunikation, exempelvis: 

  • Teamemail (t.ex. support@) stöds vilket innebär att alla email kommer in på ett ställe och flera anställda kan tilldelas och svara på emailen som kommer in. 
  • Live Chat på hemsidan uppskattas i många branscher men kärver också tillgänglighet.
  • Chat Bots växer i popularitet för att minska trycket på Live chatten men har bra funktioner för att exempelvis logga supportärende, leadsgenerering samt hänvisa vidare till kunskapsartiklar eller personal. 
  • SMS är en fortsatt effektiv kanal för direktkommunikation.
  • Meddelandetjänster som Messenger, WhatsApp med flera
  • Formulär som samla in information, t.ex. ärenden. 

När ovan kommunikationskanaler stöds av CRM-systemet är det både enkelt att använda och kommunikationen loggas och kan delas internt. Det möjliggör bra kundservice.

2. Ärendehantering

Ofta har kunder förväntan på mer än kommunikation när man har problem. Då kommer ärendehanteringen in. Det innebär att när kunden kontaktar er skapas ett supportärende och både ni och kunden kan följa detta supportärende fram tills problemet är löst. 

För kunden är ärendehanteringen viktig för att: 

  • Att problemet bekräftas och hanteras
  • Kunna följa och se status på ärendet, t.ex. i en kundportal
  • Kunna se vem som hjälper till och ev. eskalering
  • Att veta att man får hjälp inom överenskomna tidsgränser

För er som leverantör är ärendehantering viktigt för att: 

  • Aldrig glömma bort en kund eller ärende
  • Kunna bygga effektiva arbetsprocesser och organisation
  • Kunna fördela arbetsuppgifter
  • Dokumentera frågor, lösningar och förbättra er verksamhet
  • Mäta kundservice med nyckeltal, t.ex. svarstider

Så mervärdena är många samtidigt. Dessutom är tekniken enkel så alla bolag kan bygga in ärendehantering som en del kundservice. Kontakta oss gärna så berättar vi mer. 

3. Självhjälp med kunskapsdatabas

Besvarar ert kundserviceteam samma frågor om och om igen? Det driver både era resurser och kunden uppskattar inte svarstiden. Med framväxten av kunskapsdatabaser (FAQ:s) har också kunden lärt sig uppskatta att enkelt kunna söka fram information. Det kan exempelvis vara hur man använder produkter, manualer eller svar på vanliga frågor. 

Viktiga funktioner i kunskapsdatabaser inkluderar: 

  • Organisera i kategorier, underkategorier och artiklar
  • Att artiklar är enkla att skriva och kan innehålla text, bilder, videos, ankarlänkar med mera. 
  • Anpassningsbart utseende
  • Taggar kan skapas för sökbarhet och relaterade artiklar
  • Metataggar som förklarar artikelns innehåll
  • Feedbackfunktion om innehållet var hjälpsamt
  • Styra access med både publika och privata artiklar
  • Supportformulär när informationen inte besvarar frågan
  • Uppföljning av visningar och feedback på artiklar

Att investera i en kunskapsdatabas är inte enbart att investera i kundservice. Innehållet i kunskapsdatabasen, dvs. kundernas viktigaste frågor tenderar överlappa era potentiella kunders frågor i köpprocessen. Så kunskapsdatabasen kan även vara en rik källa i ert bolags marknadsföring och säljmaterial. 

Sammanfattningsvis

Modern kundservice är mer än att reaktivt svara inkommande samtal och email. Skapa en proaktiv modern kundservice genom rätt verktyg. För nöjdare kunder och effektivare kundservice. 

06

Kundfeedback loops

Kundfeedback loops handlar om att fråga, agera och följa upp feedback från kunder. Det låter enkelt, men få gör det bra. Varför är kundfeedback viktigt för er verksamhet? 9 av 10 blir sannolikt återkommande kunder med riktigt bra kundservice. Och utan kundfeedback, hur vet vi att vi är riktigt bra?

Your most unhappy customers are your greatest sources of learning. Bill Gates, Microsoft


Här följer några fördelar med kundfeedback: 

  • Kundfeedback hjälper er förstå vad ni gör bra
  • Kundfeedback hjälper förstå vad som kan förbättras
  • Kundfeedback är utmärkt copy till er hemsida eller andra medier
  • Kundfeedback är utmärkt för innehållsdriven marknadsföring
  • Kundfeedback ger er möjlighet att agera och återkoppla till kunderna

Nedan får ni grunderna för att skapa kundfeedback loops. 

Olika typer av kundfeedback

Först är det viktigt att greppa vilka olika typer av kundfeedback där finns. Här följer en lista på de viktigaste:

  • Kundlojalitet: 
    • Mäter hur lojala era kunder är genom att de vill rekommendera er till andra
    • Vanliga nyckeltal inkluderar Net Promoter Score som vidare ofta delas in i Relational, Product och Employee NPS
    • Mätfrekvens är ofta 1-4 gånger per år 
  • Kundnöjdhet:
    • Mäter nöjdhet med produkter, tjänster och interraktioner med ert varumärke.
    • Ofta är kundnöjdhet av mer transaktionell karaktär och mätningar sker ofta direkt efter köp. 
  • Feedback på försäljning:
    • Mäter nöjdheten med köpresan och säljaren är ofta första kontaktpersonen på ert företag. 
    • Mäts när avtal tecknats. 
  • Feedback på kundservice:
    • God kundsupport är viktigt och feedback hjälper er förbättra er
    • Mäts när ärendet avslutats
  • Kundpreferenser:
    • Detta berättar för oss vilka produkter och tjänster våra kunder föredrar. 
    • Mäts löpande. 
  • Demografisk information:
    • Syftet är att förstå vem som tycker vad för att i nästa steg kunna anpassa oss efter olika kundgrupper samt förbättra marknadsföring med bättre positionering.
    • I B2B kan denna data oftast samlas in från externa källor, t.ex. företagsstorlek, antal anställda.

Nu vet vi lite mer olika typer av feedback. Låt oss djupdyka i processen för feedbackloops. 

 

Vad är en kundfeedback loop?

A.C.A.F. Customer Feedback Loop är en bra modell för att designa effektiva kundfeedback loops. Nedan ser du en bild över modellen: 

customer feedback loop-v2 

Innan vi går in på respektive steg så följer här generella riktlinjer: 

  1. Använd rätt kanaler för att nå era kunder
  2. Agera på kundfeedback - att enbart samla feedback hjälper inte
  3. Prioritera och genomför förändringar snabbt
  4. Kommunicera och återkoppla genomförda förändringar till kunderna

 

1. Ask

Första steget är att be om kundfeedback. Här följer några korta tips: 

  • Välj rätt typ av kundfeedback, t.ex. Net promoter score för kundlojalitet. 
  • Ge möjlighet till kommentarer, dessa kommentarer ger kontext och berikar betyget. Screen Shot 2019-05-31 at 11.23.33 AM
  • Välj ett verktyg som hjälper er skicka ut automatiskt och beräkna resultatet. Allra bäst är CRM-systemet eller alternativt ett verktyg som integrerar med CRM-systemet.
  • Välj rätt frekvens för feedback. Att fråga för sällan eller för ofta urvattnar värdet på feedbacken. Titta på best practice för respektive feedback typ och välj en frekvens anpassad för er verksamet. 
  • Optimera svarsfrekvensen:
    • Välj rätt kanal för kunden. Exempelvis email, landningssida, SMS, social media eller inuti er mjukvara. 
    • Optimera timingen för utskicken och mät vilken timing som fungerar bäst
    • Skicka en vänlig påminnelse, ibland är det lätt att glömma svara. 
  • Bygg Customer Satisfaction Map med er kundfeedback, dvs. mät kundnöjdheten i er kundresa. Denna ger viktig inblick i hur er kundresa kan förbättras, utifrån kundernas ögon. Se nedan bild för ett bra exempel.Customer satisfaction map
  • Sist men inte minst, visa upp era resultat i rapporter och dashboards och dela med berörda personer.Nps results

 Att samla in kundfeedback är bara första steget så gör insamlingsprocessen enkel, automatiserad och optimera för hög svarsfrekvens. 

 

Steg 2. Categorize

Att kategorisera er feedback är viktigt för att kunna analysera feedbacken. Detta kan göras med Excel men vi rekommenderar en mer automatisk lösning för att förenkla analysarbetet. Ett rekommenderad metod är att bryta ner kundfeedbacken i huvudkategorier och underkategorier, exempelvis: 

  1. Produktfeedback:
    1. Större fel
    2. Mindre fel
    3. Önskemål nya funktioner
  2. Kundservicefeedback:
    1. Emailuppföljning efter stängt ärende
    2. Artiklar kunskapsdatabas
    3. Live chat
  3. Försäljningsfeedback:
    1. Kundnöjdhet med köp
    2. Feedback på säljare
    3. Feedback på marknadsföring
  4. Onboarding: 
    1. Utformning onboardingprogrammet
    2. Produktanvändning
    3. Feedback på customer success

Ovan är bara exempel, ni skräddarsyr kategorierna efter er verksamhet. 

 

Steg 3. Act

När vi nu samlat in och kategoriserat feedbacken är det dags att agera. Första steget är att dela feedbacken med respektive team: 

  • Produktteamet
  • Kundservice och customer success
  • Marknad- och säljteamen

En nyckel är att dela feedbacken med jämn frekvens, t.ex. veckovis eller månadsvis. Gör delningen så enkel och automatiserad som möjligt. T.ex. med rapporter och dashbaords för respektive team. Glöm inte dela vem som gett feedback. Denna kontext är viktig för eventuella åtgärder. Är det en användare eller beslutsfattare som gett feedbacken. Olika källor har olika tyngd när ni avgör hur ni ska agera. 

Moderna system ger er också möjligheten att automatiserat skapa olika aktiviteter baserat på feedbacken. T.ex. kan man tänka sig scenarior likt: 

  • Nya Ambassadörer kontaktas för att skapa case eller skriva rekommendationer hos 3:part, t.ex. Trustpilot
  • En missnöjd "Guldkund" triggar igång flera aktiviteter och notifierar både KAM och försäljningschefen
  • Produktförbättringar kategoriseras och notifierar ansvarig med feedback

Dessa automatiseringar linjeras med era verksamhetsprocesser. Likaså anpassas automatiseringarna efter kategori, feedbacksentiments och prioriteringsmatris. 

 

Steg 4: Follow-up

Gemensamt nämnare för kunder är att de önskar att: 

  1. Det är enkelt att ge feedback
  2. När vi ger feedback så hörs vår röst

Det låter enkelt men hur är det i verkligheten? Hälften av de som ger feedback tror inte feedbacken når ansvariga som har förmåga att agera på feedbacken. Detta påverkar förstås viljan att ge feedback till er som företag. Så var bättre än de flesta av era konkurrenter; återkoppla till er kunder som gett er feedback. 

Att följa upp varje enskild feedback kan bli övermäktigt. Här följer några tips för att ge återkoppling: 

  • Publicera en rapport med kundfeedback samt hur ni har agerat på feedbacken
  • Skapa publika "request boards" på nya funktioner, t.ex. med Trello
  • Skicka automatiska tackemails till personer som gett er värdefull feedback
  • Personalisera svar, t.ex. via email, och tacka genuint för tiden de lagt på att ge feedback

 

Avslutningsvis

Vår subjektiva erfarenhet är att företag har stor förbättringspotential i kundfeedback loops. Det innebär en möjlighet att skapa viktiga konkurrensfördelar genom både fler ambassadörer men också kunddriven innovation. Båda vägaran till tillväxt.

07

Revenue Operations: Linjera Marknad, Sälj och Service

Är alla era funktioner med kundkontakt, t.ex. marknads, försäljning och kundservice, linjerade i arbetsprocesser, system och data? Vidare, samverkar och hjälper dessa funktioner varandra uppnå försäljningstillväxt? Om du svarar ja på båda frågorna ligger ni i framkant med ett arbetssätt som kallas Revenue Operations, eller RevOps. Förenklat är RevOps verksamhetsprocesser som linjerar marknadsföring, försäljning och kundservice med syfte att skapa förutsägbara intäkter och tillväxt. 

Revops triangle

Historiskt har ofta marknadsföring och försäljning illustrerats som en tratt. Först börjar man med många besökare som konverteras till leads och ett fåtal blir kunder. Utmaningen är dock att tratten inte rättvist visar hur viktigt det är att göra kunder så nöjda att de förblir kunder. Till höger illustrerar ett mer modernt metodik att driva försäljningstillväxt med i form av ett svänghjul. Ekvationen = Öka kraften och minska friktionen i kundresan. Nedan hittar ni exempel på hur det kan göras per funktion.  

flywheel or funnel

 

Här följer några exempel per funktion: 

  • Marknadsföring:
    • Öka kraften: Promota attraktivt innehåll i sociala medier som driver trafik till er hemsida. Väl på er hemsida konverteras besökare till leads. 
    • Minska friktionen: Landningssidan har attraktiv copy, effektiva call-to-actions och formuläret går snabbt att fylla i. Prospecten kvalificeras och hjälp därefter. 
  • Försäljning: 
    • Öka kraften: Säljarna notifieras och får i uppgift att kontakta säljkvalificerade leads <24h. Säljverktyg som personaliserade emailmallar och mötesbokningslänkar används för att snabbt ta kontakt. 
    • Minska friktionen: Säljarna ser var prospect är i köpresan och har färdigt säljmaterial anpassat för produkt/tjänst och köpare. Offerter/avtal kan snabbt tas fram, skickas och signeras digitalt. 
  • Customer Success: 
    • Öka kraften: När offert/avtal tecknas notifieras customer success automatiskt, system uppdateras automatiskt och all information som behövs delas med Customer Success. Customer success delar vanliga frågor som hjälper marknad och försäljning i deras processer. 
    • Minska friktionen: Kunden får inloggning till tjänsten automatiskt, den mest väsentliga informationen till sig, länkar till självhjälpsportalen och kan boka in sitt första onboardingmöte med hjälp av en möteslänk. 

Ovan var förstås bara några exempel på hur kundresan kan förbättras. Vid varje touchpoint vill vi optimera kraften och minska friktionen, för en smidig resa. Har ni intern friktion eller bristande samverkan mellan dessa funktioner? Ta då vårt nulägestest nedan så har ni själva påbörjat er resa mot RevOps. 

08

Viktiga nyckeltal

Nyckeltalen varierar lite med bransch och hur ni arbetar med kundservice. Här följer några vanliga nyckeltal uppdelat på kundservice och customer success. 

Kundservice: 

  • Antal ärenden
  • Antal lösta ärenden
  • Antal ärenden per kanal
  • Antal ärenden per kategori
  • Andel eskalerade ärenden
  • Kundnöjdhet med support
  • Tid till första respons
  • Tid till löst ärende

Customer success: 

  • Annual / Monthly Recurring Revenue: Återkommande intäkter
  • Genomsnittlig intäkt per användare
  • Customer churn rate: Procentuell andel förlorade kunder
  • Customer Lifetime Value: Det totala livstidsvärdet av en kund
  • Customer Health Score: Ett hälsovärde per kund
  • Net Promoter Score: Visar på rekommendationer och ambassadörer
  • Net Retention Value: Visar försäljning som förnyas
  • Product usage rate: Hur ofta och mycket används era produkter/tjänster

Ovan är ett urval av de vanligaste och viktigaste nyckeltalen. Alla verksamheter behöver inte alla nyckeltal utan:

  1. Välj ut de viktigaste nyckeltalen för er
  2. Mät nyckeltalen
  3. Sätt mål
  4. Skapa automatiska rapporter som visar upp resultaten

09

Hur kan TeQflo hjälpa till

TeQflo är en one-stop-shop digital konsultpartner som ger medelstora företagsledare möjlighet att driva framgångsrika digitala transformationer. Företaget grundades ursprungligen i Malmö, Sverige 2018. 

Forskning har visat att organisationer som vågar och kapabla nog att hantera, leda och frodas på digitala framsteg vanligtvis är 26 % mer lönsamma än en genomsnittlig branschkollega och säljer mer än den genomsnittliga rivalen med inte mindre än 9 %. På TeQflo vet vi med säkerhet att digitalisering föder vinnare, och det är därför vi har ett uppdrag att skapa Digital Masters!

Som digitaliseringsexperter och konsulter ägnar vi oss åt den moderna C-Suite och chefer som har den sanna viljan att förvandlas till Digital Masters. Vi kan hjälpa till med att utveckla viktiga organisatoriska kompetenser och färdigheter, men viljan att leda och personifiera digital förändring är alltid oförhandlingsbar.

Vårt breda utbud av digitala konsulttjänster är utformade för att ge våra kunder ett digitalt arv, även när vi har gått skilda vägar. Vi har gjort vårt jobb bra när du driver en starkare, mer digitaliserad och bättre fungerande verksamhet än när vi hittade varandra.

Henrik Börjesson_Web
Starta den digitala transformationen
Boka ett kostnadsfritt möte med mig!
Boka möte