Om Generation Z håller på att omskriva marknadsföringstratten, hur kommer det påverka din marknadsföringsstrategi och hur man marknadsför till Generation Z och den kommande generationen Alpha?
En nyligen publicerad artikel av Vogue Business avslöjade att Generation Z har helt förändrat sättet vi förstår marknadsföringstratten och att den traditionella vägen kunder tar mot ett köp inte längre är densamma.
Du behöver glömma den linjära modellen, eftersom framgångsrika varumärken idag bör fokusera på att bygga gemenskap, utforskning, inspiration och lojalitet med sina kunder. Du behöver skapa mycket bättre varumärkesupplevelser som resonerar med Generation Z.
I denna blogginlägg kommer vi att dyka djupare ner i artikeln och vad Generation Z (och förmodligen den framtida generationen Alpha) förväntar sig av varumärken och företag för att göra ett köp.
Innehåll:
Borta är dagarna med raksträcka marknadsföringstrattar! Om du är företagare som undrar hur du når yngre målgrupper är du inte ensam. Generation Z, generationen född mellan mitten av 1990-talet och 2012, har kastat en skruv i traditionella marknadsföringsstrategier. Denna generation skiljer sig från millenniegenerationen i hur de konsumerar innehåll. De söker inspiration för att upptäcka varumärken, ofta genom sociala medier. Detta sätter press på företag att skapa högkvalitativt, inspirerande innehåll för att locka nya kunder. Alla inom marknadsföring behöver kunskap om hur man inte bara förstår Generation Z, utan också den ännu yngre Alpha-generationen (född från 2010 och framåt).
Förståelse av Generation Z:
Generation Z är en generation formad av den digitala revolutionen och social medvetenhet, till skillnad från tidigare generationer.
Här är några nyckelanteckningar om Generation Z:
Föreställ dig en tratt, bred upptill och smal nedtill. Det är ungefär som marknadsföringstratten. Kunden är högst upp, och när de lär sig mer om ett varumärke och dess produkter rör de sig ner i tratten mot ett köp.
Marknadsföringstratten hjälper företag att förstå de olika stegen som kunder går igenom innan de köper något. På så sätt kan företag skapa riktade marknadsföringskampanjer för varje steg.
Det finns fyra huvudsteg i marknadsföringstratten:
Awareness: Detta är när kunder först lär sig om ett varumärke eller en produkt. Företag kan göra detta genom reklam, sociala medier eller innehållsmarknadsföring.
Consideration: Detta är när kunder funderar på att köpa en produkt och överväger olika varumärken. Företag kan utbilda kunderna om sina produkter och varför de är det bästa valet.
Conversion: Detta är när kunderna bestämmer sig för att köpa en produkt. Företag kan göra detta steg enkelt genom att ha en användarvänlig webbplats och en tydlig försäljningsprocess.
Loyalty: Detta är när kunderna blir återkommande kunder och rekommenderar varumärket till andra. Företag kan bygga lojalitet genom att erbjuda utmärkt kundservice och belöningsprogram.
Marknadsföringstratten är ett användbart verktyg för företag att förstå sina kunder och skapa marknadsföringskampanjer som är mer benägna att lyckas.
Varför fungerar den inte för Generation Z?
Den traditionella marknadsföringstratten fungerar inte för Generation Z jämfört med millenniegenerationen eftersom Generation Z:s väg till köp är mer komplex. Generation Z följer inte en snygg, linjär väg till köp. De översvämmas av information och har en känsla för inautentiskhet. Glöm blinkande annonser och kändisförbehållningar - Generation Z längtar efter riktiga upplevelser och anslutningar.
Sociala medier är både en källa till underhållning och inspiration, och unga konsumenter använder det för att forska produkter innan de köper. De litar också mer på recensioner från användargenererat innehåll än kändisar eller varumärken. Denna generation följer inte bara trender; de skapar dem. De förlitar sig tungt på sociala medier för inspiration, med TikTok (53%) och Youtube (57%) som de främsta platserna för att upptäcka nya varumärken och produkter. Intressant nog ses influencers som de största trendskaparna (51% av Gen Z), följt av sociala mediealgoritmer (implicit betrodda av Gen Z) och till och med överstiger kändisar (21%).
Här är hur du justerar din strategi:
Även om fokus idag ligger på Gen Z och hur man annonserar mot dem, kommer marknadsförare och företag en dag behöva fokusera mer på generation Alpha och då är det lika viktigt att undersöka deras vanor, behov och önskemål från företagen. Alfa-barn växer upp ännu mer digitalt infödda än Gen Z. Även om marknadsföring till dem fortfarande utvecklas, kommer fokus på äkthet och gemenskap troligen förbli avgörande.
Här är några ytterligare tips:
Viktiga Lärdomar:
Gen Z:s shoppingresa är en kontinuerlig loop: Glöm den traditionella linjära tratten. Sociala medier påverkar dem genom hela processen, inspirerar dem att upptäcka nya produkter, utforska dem online, ansluta sig till gemenskaper kring dessa produkter och bygga varumärkeslojalitet.
Sociala medier är kung (och drottning) för inspiration: Gen Z använder plattformar som TikTok och Youtube oftast för att upptäcka nya varumärken och produkter. Influencers ses som de främsta trendskaparna, följt av sociala mediealgoritmer.
De är kuratorer av sin online-upplevelse: Gen Z litar på algoritmer för att föreslå innehåll och hjälpa dem att upptäcka nya saker, men de är också medvetna om potentiella filterbubblor. Vissa försöker aktivt att bryta sig loss från dessa begränsningar.
Linjerna mellan online och offline suddas ut: Återförsäljare blir allt mer som medieföretag, och vice versa. Fysiska butiker är fortfarande viktiga för Gen Z, där de flesta föredrar att prova kläder innan de köper. Men de kommer troligen att göra sin forskning online först. Gen Z omfamnar mainstream-trender mer än millenniegenerationen: Denna generation är överraskande öppen för mainstream-kultur jämfört med millenniegenerationen.
Kort sagt, för att vinna över Gen Z måste varumärken förstå denna komplexa och ständigt föränderliga shoppingresa. De bör vara närvarande där Gen Z spenderar sin tid online, skapa innehåll som inspirerar och resonera, och bygga gemenskaper kring sitt varumärke.
Då borde du:
1. Följa oss på sociala medier. Vi publicerar på LinkedIn, Instagram & Facebook när vi uppdaterar med en ny bloggpost. Du kan också få bra tips och lära dig något nytt genom de andra inlägg vi publicerar på sociala medier, så du kommer inte att missa något genom att följa oss!
2. Om du vill ha ytterligare kunskap om e-postmarknadsföring och marknadsföring, tveka inte att kontakta oss!
3. Vill du ansluta på Linkedin? Du kan hitta mig här! Jag är här för att stödja dig och vill hjälpa dig genom denna spännande nya marknadsföringsresa! Låt oss börja din marknadsföringsresa! 🌟🌟🌟🌟
/ Sofia Johansson - Digital Growth Marketing Specialist 🥰